Tinazzi, de naam van de familie welke het bedrijf leidt, is afgeleid van het woord voor een specifiek soort vat, met een opening aan de bovenzijde. Langs deze opening vult men het vat met de geperste druiven, waarna het gisten kan aanvangen.
De “ Tinazzi Selezione di Famiglia” lijn werd ontwikkeld, niet enkel als een directe verwijzing naar hun familienaam, maar tevens ook om de link tussen deze en hun wijnen alle eer aan te doen.

Tegenwoordig heeft Gianandrea, de zoon van oprichter Eugenio, het roer van Casa Vitivinicola Tinazzi in handen, en dit in samenspraak met zijn kinderen; Giorgio en Francesca.

Het verhaal van Cantine Tinazzi nam zijn start in de late jaren 1960, toen de gepassioneerde Eugenio Tinazzi het bedrijf oprichtte in Cavaion Veronese, te midden de prachtige omgeving van het achterland rond het Gardameer.

Wat aanvankelijk begon als klein lokaal bedrijf, dat zich zou bezighouden met het verkopen van zelf geproduceerde wijnen binnen de provincie Verona groeide in korte tijd uit tot een florerend bedrijf met klanten over heel Lombardije en Noord-Italië.

Door het grote succes van het familiebedrijf werd eind jaren ’70 besloten te verhuizen naar een grotere locatie, nog steeds in de gemeente Cavaion Veronese. Op deze locatie vonden de volgende 20 jaar zowel de administratieve afdeling alsook de productie en het bottelen van de wijnen plaats.

De immer aanhoudende groei van het succes hielp mee bij het realiseren van hun droom om ook in andere Italiaanse regio’s te investeren. Daar het maken van wijn reeds eeuwenlang na aan het hart van Puglia en zijn inwoners ligt, lag de aankoop van 2 wijndomeinen doorheen de volgende jaren (2001 & 2011) in deze regio dan ook voor de hand.

Op dit moment bezit de familie Tinazzi een totaal van 72 hectare wijngaarden, verdeeld over 4 domeinen, waarvan 2 in Veneto, en 2 in Puglia.

De Veneto is de meest uitgestrekte wijnstreek van Italië. In het westen begrensd door de oevers van het Lago di Garda en in het oosten door de kustlijn van Venetië, Door zijn oppervlakte vind men hier dan ook een grote verscheidenheid aan druiven en wijn. In totaal kent de Veneto 14 DOCG’s.

Dankzij de invloed van de zee en de bescherming van de Alpen die de koude lucht tegenhoudt, is het klimaat er overwegend zacht, met zeer warme zomers.

De uitgelezen weersomstandigheden voor het produceren van de alombekende Valpolicella, Amarone en Bardolino DOC wijnen.

Puglia, in de hak van de laars in het uiterste zuidoosten van Italië, is een warme en vruchtbare streek De druiven welke hier groeien moeten bestand zijn tegen extreme hitte. Hoewel de nabijheid van de zee voor enige verkoeling zorgt blinkt Puglia door zijn klimaat vooral uit in rode wijnen. De wijnproductie in Puglia is een van de grootste van Italië. Dat is te danken aan het gunstige terroir en de druivenrassen die zelfs bij hoge rendementen geconcentreerde wijnen geven.

Casa Vitivinicola Tinazzi is het perfecte toonbeeld van een state-of-the-art wijnbedrijf. De moderne infrastructuur laat het gebruik van de meest hoogstaande en vernieuwende vinificatietechnieken, zonder daarbij de traditionele waarden uit het oog te verliezen. Doorheen het hele productieproces worden alle tanks gemonitord door zowel het oenoloog Guiseppe Gallo’s arendsoog, alsook het hoogtechnologische computersysteem.

Decanter World Wine Awards 2015
Wijnbouwer in kijker logo

Omdat hun wijnen intussen reeds worden verkocht in heel Europa, de VS, Canada, Rusland, Brazilië, India, Thailand, Singapore, Maleisië, China en Australië, is hun filosofie deze van een bedrijf in voortdurende ontwikkeling, uitbreiding en verbetering, om zo aan de behoeften van de nationale en internationale wijnliefhebbers te voldoen.

Al hun wijnen zijn de perfecte weerspiegeling van de immer aanhoudende queeste naar perfectie, welke Casa Vitivinicola Tinazzi onderscheidt van alle andere producenten uit Verona.